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FLORIDA !)EPARTMENT ofSTATE 

RICK SCOTT KEN DETZNER 
Governor Secretary of State 

July 20, 2017 

Mr. Thomas Good 
9521 Southwest 6th Street 
Pembroke Pines, Florida 33025 

Re: DE 17-04 Resign-to-Run - Special 
District Commissioner - § 99.012, Florida 
Statutes 

Dear Commissioner Good : 

This letter responds to your request for an advisory opinion as to whether you must resign 
your position as South Broward Drainage Commissioner in order to run for city commission. 
Because you are a person engaged in political activity proposing to take action relating to the 
Florida election laws, the Division of Elections is authorized to issue you an opinion pursuant to 
section 1 06.23(2), Florida Statutes. 

FACTS 

According to your request, you currently serve as a commissioner for the South Broward 
Drainage District ("SBDD") . The SBDD is an independent special district which operates under 
special acts passed by the Florida Legislature. See Ch. 98-524, Laws ofFla. (codifying, reenacting, 
amending, and repealing previous 1967 charter), Ch. 2004-459, Laws of Fla. (amending 1998 
special act) , Ch. 2007-3 08 , Laws ofFla. (same), Ch. 2011 -264, Laws ofFla. (same). You were 
elected to the SBDD board in 2016, and your term will end in November of 2020. You seek to 
run for the Pembroke Pines City Commission, and you indicate that if you win the election, your 
term as city commissioner will begin on April4, 2018 . 

You ask (1) whether you are an "officer" under section 99.012, Florida Statutes (which, if 
the case, would require you to resign before qualifying for a city commission seat) ; (2) whether, if 
you do have to resign, how your resignation must be carried out as a practical matter; and (3) 
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whether Florida law prohibits you from serving as both SBDD comm1sswner and city 
commissioner at the same time. 1 

ANALYSIS 

Issue 1: Whether you are an "officer" under section 99.012. requiring you to resign. 

Florida's "resign~to~run" law requires "officers" to resign before qualifying for other 
offices if the terms of their offices will run concurrently, as follows: 

"Officer" means a person, whether elected or appointed, who has the 
authority to exercise the sovereign power of the state pertaining to an office 
recognized under the State Constitution or laws of the state. 

No officer may qualify as a candidate for another state, district, county, or 
municipal public office if the terms or any part thereof run concurrently with 
each other without resigning from the office he or she presently holds. 

§ 99.012(1)(a), (3)(a), Fla. Stat. (emphasis supplied). 

Turning to your question, a review ofthe powers vested in the commissioners on the SBDD 
reveals that the elected position of SBDD commissioner is likely an "officer" for purposes of 
section 99.012(1)(a). SBDD commissioners, through their membership on the board, have a broad 
range of authority to do many things, including to contract and be contracted with; to sue and be 
sued in the name of the district; to establish and operate a system ofwaterways; to regulate and set 
forth the drainage and water management requirements and conditions for land within the district; 
to regulate materials coming into contact with waterways; to construct and improve certain 
roadways; and to assess and impose taxes. See Ch. 2011-264, § 13, at 80-83, Laws of Fla. 

Certainly the authority of SBDD commissioners in the aforementioned matters-not the 
least of which is the authority to assess and impose taxes2-demonstrates authority to "exercise 
the sovereign power of the state pertaining to an office recognized under the ... laws of the state." 
See§ 99.012(1)(a), Fla. Stat. Therefore, it is the opinion of the Division that as a commissioner 
on the SBDD, you are an "officer" for purposes ofFlorida's resign-to-run law. 3 Since you seek to 

1 Your five questions have been condensed and reordered for the sake ofclarity and brevity. 
This opinion is limited to addressing your questions as they relate to the Florida Election Code. 
The Division cannot interpret provisions outside the Election Code that could also affect you. 

2 Cf City ofMiami v. Kayfetz, 30 So. 2d 521, 524 (Fla. 1947) ("[T]he power to tax is the 
power to destroy"); M'Culloch v. State, 17 U.S. 316, 431 (1819) (same). 

3 Prior opinions of the Division are consistent with this view. See, e.g., Div. ofElections 
Op. 89-13 (Dec. 15, 1989) (resign-to-run law applied to "district officers"); Div. ofElections Op. 
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run for another office whose term would run concurrently to your current SBDD term, you would 
have to resign as SBDD commissioner in order to run for city commission. See § 99.012(3), Fla. 
Stat. 

Issue 2: When and to whom you must submit your resignation. 

Assuming you were to resign, your next question relates to when you should submit your 
resignation, what should be the effective date of your resignation, and to whom you should submit 
your resignation. Section 99.012(3) provides the answers to these questions, as follows: 

(c) The written resignation must be submitted at least 10 days prior to the 
first day of qualifying for the office [that the officer] intends to seek. 

(d) The resignation must be effective no later than the earlier of the 
following dates: 

1. The date the officer would take office, if elected; or 

2. The date the officer's successor is required to take office. 

(e)1. An elected district, county, or municipal officer must submit his or 
her resignation to the officer before whom he or she qualified for the office 
he or she holds, with a copy to the Governor and the Department of State. 

§ 99.012(3), Fla. Stat. (emphasis supplied). 

Based on this statute, it is the opinion of the Division that since you are a special district 
officer, you must submit your resignation to the officer before whom you qualified for the office 
of SBDD commissioner, with a copy of your resignation to the Governor and the Department of 
State. See§ 99.012(3)(e)(l.), Fla. Stat. Your resignation must be submitted "at least 10 days prior 
to the first day of qualifying" for the office of city commissioner. § 99.012(3)(c), Fla. Stat. Your 
resignation must be effective no later than the earlier of (1) the date you would take office as city 
commissioner, if elected, or (2) the date your successor as SBDD commissioner is required to take 
office. See§ 99.012(3)(d), Fla. Stat. 

88-28 (July 15, 1988) (resign-to-run law applied to "special district offices"); Div. ofElections Op. 
82-09 (June 4, 1982) (Lee County Public Hospital Board member was subject to the resign-to-run 
law). Moreover, in Division ofElections Opinion 04-06 (June 2, 2004), the Division was asked 
whether a community development district (CDD) board member was an "officer" for purposes of 
the resign-to-run law. The CDD board member had the ability to "sue and be sued," "to contract 
for the services of consultants," and "to adopt administrative rules," among other powers. Id. The 
Division concluded that the delegation of duties to the CDD constituted "a delegation of 
governmental sovereign power" and that each CDD board member was therefore an "officer" for 
purposes of the resign-to-run law. See id. 
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Issue 3: Whether you are legally permitted to hold both offices at the same time. 

Your final question is whether you would be legally permitted to serve as both SBDD 
commissioner and city commissioner for Pembroke Pines at the same time. This is a different 
legal question from whether you must resign as SBDD commissioner in order to run for city 
commission. However, as a practical matter, since the Division has already opined that you must 
resign as SBDD commissioner before running for city commission, there is no need to address the 
question of whether you might be allowed to hold both offices at the same time.4 

SUMMARY 

A commissioner for the South Broward Drainage District (an independent special district) 
is an "officer" for purposes of Florida's resign-to-run law. The resignation for such office must 
be submitted to the person before whom the officer qualified at least ten days prior to the first day 
of qualifying for the offi ce sought, with an effective date no later than the earlier of the date the 
officer would take office if elected or the date the officer's successor is required to take office. 

Respectfully, 

~~ 
: ri:;:atthews, Esq . 
Director, Division of Elections 

4 In any event, the Division would lack authority to answer this question because the 
prohibition against dual office holding is found in the Florida Constitution, not the Florida Election 
Code. See Art. II, § 5( a), Fla. Const. (prohibition against dual office holding); cf § 1 06.23(2), Fla. 
Stat. (indicating that the Division has authority to issue advisory opinions only with respect to the 
Florida Election Code). The Election Code does contain a provision that prohibits qualifYing for 
more than one office at a time. See § 99 .012(2), Fla. Stat. But the prohibition on holding more 
than one office at a time is found in the Fl01ida Constitution. See A1t. II, § 5(a), Fla. Const. 


